Choď na obsah Choď na menu
 


Ako zaobchádzať s morčaťom

 Ako zaobchádzať s morčiatkom???


Keď budete mať morča už jeden-dva dni doma a už bude zvyknutejšie na domáce prostredie v ktorom sa nachádza, môžete sa začať s morčaťom spriateľovať. Morčatá sú od prírody nervózne a bojazlivé takže nečakajte, že vám hneď skočí do náruče, vy viete, že morča je u vás v bezpečí, ale ono to nevie- aspoň zatiaľ. Ak ho budete vyberať z klietky, prvý krát, zistíte, že začne zmetené utekať a vyhýbať sa vašim rukám. Nevyplašte ho tým, že ho začnete ťahať a silou-mocou ho vyberať s klietky. Opatrne ho zatlačte ku rohu klietky a potom ho zdvihnite tak, že jedna ruka bude pod prednými packami a druhá bude pevne držať zadoček, aby sa nevyšmyklo, pretože keď ho prvý krát vyberiete, bude nekľudné a bude sa isto vrtieť v rukách. Dávajte veľký pozor na to, aby Vám nespadlo, výhodu pri vyberaní majú klietky s otvorom na vrchu kde môžte morča jednoducho chytiť z vrchu. Keď ho budete vyberať prvý krát, radšej kľačte, aby sa nevyšmyklo a nespadlo. Ak bude nahlas protestovať, keď ho budete vyberať, nemusíte ho vrátiť späť, pokojne si  s ním sadnite, hlaďte ho, prihovárajte sa mu, dajte mu nejakú maškrtu (možno vám ju nezje z ruky hneď, ale aspoň mu ju dajte pod čumáčik nech si ju všimne). Skôr, či neskôr sa morča upokojí a začne vám veriť a bude sa u vás cítiť v bezpečí, každé morča je však iné a preto jednému trvá kým vám začne veriť kratší čas a inému dlhší.


Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 

Dôležité:
maznajte sa s morčaťom často, ale krátko 
držte ich pevne, ale nežne a blízko tela, aby sa u vás cítilo bezpečne 

netlačte ich!!! 
dávajte bacha, aby nespadli 
neplašte ich prudkými pohybmi a hlasným hovorom! 
prihovárajte sa im vždy keď ich budete kŕmiť, vyberať s klietky a keď pôjdete okolo klietky, aby spoznali váš hlas a aby si zvykli na svoje meno


Keď idete morča zdvihnúť,položte mu najprv ruku na chrbátik, aby vám neušlo, potom vsuňte druhú ruku pod morča hneď za zadnými nohami, aby vám ležalo v dlani

Keď ho dvíhate podržte ho pod zadočkom rukou, ktorú ste predtým mali položenú na chrbátiku. Je dôležité podoprieť morčaťu pri dvíhaní zadoček, lebo na svoju veľkosť je dosť ťažké zvieratko.

Dajte si morčiatko tak, aby vám sedelo v dlani. Ruku majte blízko pri tele, aby sa morča opieralo o vás. Druhou rukou ho môžte hladkať, alebo tíšiť, ak by začalo byť nepokojné.

Niektoré morčiatka sa cítia bezpečnejšie a spokojnejšie, ak sedia rovno a opierajú a o vás. Môžete ich tak držať celkom bezpečne, pokiaľ ich vždy podopriete druhou rukou, aby nespadli.

NIKDY MORČA NEZDVÍHAJTE ZA KOŽU ZA KRKOM AKO SA TO ROBÍ PRI ZAJACOCH A KRÁLIKOCH!!! UBLÍŽILI BY STE IM!

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.